Câteva considerații despre semnificația alegerilor din Iași

Niciodată în istoria ultimilor 23 de ani județul Iași, dar mai ales orașul, nu a fost ,, orientat” politic! Când semnaliza guvernul dreapta, hop și Iașul pe stânga, când vira țara la dreapta, se trezea Iașul cu viceversa și tot așa…

De aceea, astăzi, rezultatul alegerilor din Iași a lăsat pe toată lumea bouche bee! 17 din 17 cu peste 56% și caimacul luat de peste tot, indiferent de zonă, cartier, comună, studii sau ocupație. Usl-ul a măturat tot dintr-un simplu motiv; a nimerit un sloganul extraordinar ,, Pentru un Iași puternic” și, ca niciodată, candidații au reușit să transmită acest mesaj într-un mod credibil.

Pentru că…, a avea toți parlamentarii, președintele Consiliului Județean cu Consiliu cu tot, Primăria cu Consiliul Municipal și Guvernul în care ai o sumedenie de miniștrii de-ai tăi, reprezintă un orgasm politic pentru care nu există explicația unui eșec!

Am spus de nenumărate ori în acest colț de net că, indiferent de educație sau instrucție civică, electoratul românesc votează pe ansamblu corect și în funcție de interesele sale și ale națiunii din care face parte! Uitați-vă la toate alegerile din ’90 încoace și îndrăzniți să afirmați, acum după trecerea anilor, că nu a fost așa!

Locuitorii județului și orașului Iași au fost lăsați de-a lungul a două decenii pe seama unor președinți de consiliu perfect mediocrii și a unor primari pentru care acuzația de incompetență a fost un dulce alint. Pentru oricare dintre locuitorii Iașului care a avut ocazia de a vizita Clujul de dinainte de 2004 și pe cel de astăzi este evident ce poate face o putere politică care are interesul de a crește un anumit oraș împreună cu zona sa metropolitană.

Sluga perfectă care a fost Boc împreună cu ceilalți țuțări din PDL pot fi acuzați de orice pe bune dar nu și de neglijarea zonelor care i-au propulsat la conducerea țării. De aceea, ieșenii au mizat în Iunie și în Decembrie pe o carte pentru care Fenechiu, Nichita și Adomniței, vrând- nevrând, își vor asuma responsabilitatea! Următorii patru ani vor face precizarea pentru istorie dacă personajele alese anul acesta sunt oameni politici sau praf în vânt.

Va fi greu și pentru că cei enumerați anterior au făcut rabat la calitatea umană când au optat pentru cei care îi vor însoți în această nevoioasă întreprindere. Au ales băieți care fac frumos și nu ies din cuvânt în loc să mizeze pe valori. Au întinerit politica cu spirite prăfuite, bâhlite și îmbătrânite avant la lettre iar asta se va plăti în viitor. În primul rând în viitorul Iașilor apoi în viitorul lor personal, acela de lideri de partid.

Deși 17 la număr, Iașul se poate baza pe puțini politicieni de calibru. Un Vosganian, un Fenechiu, un Constantinescu la Pașcani sau un Stanciu pot reprezenta niște politicieni de calibru dar cu restul e de nenorocire. Neputință, trufie altoită pe prostie, nevinovăție și traseism cronic sunt caracteristicile plutonului ce formează oastea de la Iași în Parlament.

La toți aceștia se adaugă un Movilă mai lipsit de haz și de influență ca niciodată, un Oajdea mai lipsit de rost ca nicicând, o Bogdănici paralelă, un Oprea căruia destinul i-a surâs, în sfârșit, la zenit și nu la apogeu precum și un Agrigoroaiei mai surprins că este senator decât chiar sponsorul său, devenit regele looserilor din Iași și aici ne referim la tovarășul Surdu, astfel încât cu această înșiruire a parlamentarilor opoziției, media de inteligență și competență a parlamentarilor din Iași scade ferm și viguros.

În ciuda tuturor argumentelor prezentate mai sus, făcând pe avocatul diavolului, nu trebuie uitat că singura perioadă în care județul și orașul Iași a avut o finanțare punctuală și chiar favorizantă din partea Bucureștiului, a fost perioada în care Adomniței și Vosganian au fost miniștri iar mandatele lor au devenit file de plăcută aducere aminte chiar și pentru primarii pesediști! Nu-mi iese din minte exclamația cu care a fost întâmpinat candidatul Vosganian la toate primăriile din colegiul său senatorial: Bine a-ți venit, Domnule ministru… De când a-ți plecat Dvs, nu ne-a mai dat nimeni bani de la buget!

Iar prin această frază, am dat răspunsul la întrebarea de ce PDL-ul s-a acoperit de rahat la aceste alegeri? Pentru că Oprea, Cârlan, Mihaela Popa, Pădurariu, Dobre, Spânu ș.a.m.d, au folosit Iașului din calitatea lor de parlamentari sau miniștrii ca o frecție la un picior de lemn!

Cu toții știm, chiar dacă nu mai citim și nu știm de unde vine expresia, că speranța moare ultima! Așa cum de-a lungul anilor, un Hrebenciuc pentru Bacău sau un Flutur pentru Suceava au însemnat pentru niște orașe provinciale și prăfuite o speranță himerică de mărire, în momentul în care acești guvizi păroși ai politici au dispărut, toate avantajele și visele acestor comunități s-au prăbușit în praf.

Și toate acestea s-au petrecut în timp ce Iașul, deși condus de niște neica nimeni, frați cu munca în zadar, a ajuns după două decenii să fie cea fost și mai mult decât atât! Poate așa au să bage la cap și politruci de ocazie cu rădăcini în mitocănime, că tradiția istorică, ștaiful universităților și al politehnicii precum și buluceala din biblioteci sau librării nu poate fi combătută cu șantajul pe buget!

P.S. Pentru a nu fi combătut de băgătorii de seamă de la Primărie că mă refer la ceva ce nu cunosc, am să vă mărturisesc un secret: În această campanie, am lucrat pentru colegiul 1 (cel de la Răducăneni) în stafful lui Varujan Vosganian! Am lucrat pentru obiectivul pentru care am militat dintotdeauna și anume un Iași european și am descoperit un om politic de o valoare pe care nu o bănuiam, deși l-am simpatizat dintotdeauna. Cu oameni ca Varujan, viitorul politicii românești nu este pierdut!

Comments are closed.