Examenul de proști - faza națională

Anul acesta, în scumpa noastră țărișoară pe lângă examenele de capacitate, bacalaureat și admitere vor avea loc și examenele de proști – faza națională, ce vor avea ca premii primari și politicieni pe care va trebui să ne bazăm în următorii patru ani.

Spre deosebire de primele trei examene, alea care au treabă cu cartea și studiul unde cetățenii nu prea au sorți de izbândă din cauza ghinionului, la ultimul examen vom avea parte numai absolvenți fruntași care prin năvala lor la urne vor valida, ca de fiecare dată, oamenii care vor conduce destinele comunităților din care sunt aleși. Neica-nimeni caracterizați doar de tupeu, foame de bani precum și de o profundă și păguboasă incompetență vor ajunge primarii și consilierii de la care vom avea așteptări ca viața noastră să se îmbunătățească. Nulități ca Firea, Orban, Solomon de la Bârlad, Chirica de la Iași, Vanghelie sau Florea din Târgu Mureș împreună cu atîția și atâția alții pe care bugetul public abia de-i poate mai cuprinde, vor fi legitimați de votul unor alegătorii care deși par întregi la minte există dubii serioase că au ceva în ea.

Cum se poate așa ceva ? vor exclama Liicenii, Cărtăreștii și papahagii cărora banii mitocanilor de la putere nu le put dacă au ca stație terminus propria lor teșcherea. Cum se poate ca acest popor harnic, frumos, deștept să aibă atâta ghinion și să nu ajungă la putere niște oameni pricepuți și dezinteresați? De exemplu, ca noi bunăoară, ar face aceștia cu ochiul șmecherește.

-Păi da, poftiți la treabă! s-ar găsi unii dintre noi dispuși să-i cauționeze…

-Ah, dar vai, noi nu, s-ar izmenii ei pudic. Noi avem preocupări superioare, filosofie, BMW-uri, Nobeluri și premii de creație, proiecte filosofice cu banii europeni primiți cu repartiție de la minister… Câh, nouă nu ne place politica!

Și uite așa, nu-i de mirare că în țara în care elitele se formează la școlile unde problemele pentru acasă pot fi rezolvate doar dacă iei meditații private de la autori, cei care vor ajunge în frunte deși vor fi diferiți între ei fizic vor fi aidoma la apăsare de buton. Pentru că oamenii enumerați mai sus sunt votați nu din prostie, nu din lehamite și nu într-un mod sinucigaș ci pentru că ei, chiar sunt niște modele! Pentru marea masă a acestei nații ce stă cu mâna intinsă la pomană și își pișă ochii la poveștile patriotarde ale vreunui politician hoț, de-alde Firea și Chirica sunt exemple demne de urmat!

-Ce are mamă, uite că și ei e proști ca noi dar s-au ajuns! Aștia șmecheri… nu ca noi! De-aia poate să și fure, da’ să ne dea și nouă ceva…

În definitiv, dacă vorbim despre caracterul mioriticului ajuns la putere, ce diferență este între un Manolescu, Iliescu sau Ceaușescu atunci când omului îi cresc rădăcini la picioare și se găsește vreun golan care să-i conteste?