Erdogan și-a incendiat Reichstag-ul!

Se spune că singurul lucru sigur care se poate spune despre Istorie este că nimeni, niciodată, nu învață nimic din Istorie!

Astă-noapte, la cât de prost a fost executată lovitura de stat în Turcia, un sergent major din Burkina Fasso sau un plutonier din Gabon ar fi fost cu siguranță mai îndrituit să se ocupe de demersurile necesare debarcării guvernului islamist al lui Erdogan decât cei care au orchestrat-o! Iar acest lucru este extrem de dubios. Despre corpul ofițeresc din Turcia se pot spune multe, dar în nici un caz faptul că este alcătuit din imbecili…

Pe 27 Februarie 1933, clădirea Reichstagului, parlamentul Germaniei, a luat foc și în câteva ore această clădire simbolică a democrației a fost redusă la un morman de scrum și fiare calcinate. Nimeni până acum nu a reușit să demonstreze că această incendiere a fost executată de un grup de comuniști zănateci sau de serviciile secrete ale noului regim național-socialist instalat la putere cu numai o lună în urmă dar, cert este că de câștigat au avut de câștigat numai naziștii! În câteva săptămâni comuniștii care au scăpat arestărilor au fost scoși în afara legii, opoziția social democrată a fost strivită iar Hitler a primit din partea așa zisului parlament prerogative absolute consființindu-se astfel una din cuceririle socio-politice ale secolului trecut, și anume impunerea unui dictator pe căi legale.

Dacă privim la ceea ce s-a desfășurat ieri noaptea în Turcia și ne punem întrebarea moștenită de la părinții dreptului: ,,Qui Prodest?” adică, ,,Cui îi folosește?” sau mai bine zis ‚,Cine profită?”, răspunsul este unul singur: regimului personal al lui Recep Taryp Erdogan!

Pe lângă realizările economice, omul ce și-a construit un palat de 2 miliarde de dolari din bugetul public, mai avea nevoie și de niscaiva victorii militare pentru a-și încununa nimbul de putere și a-și reduce opoziția la tăcere! A încercat cu Putin dar nu i-a fost ușor. Strâns cu chinga economică de către țarul de la Moscova, Recep a trebuit să facă spinarea ghiocel și să-și ceară scuze pentru incidentul aerian de la granița cu Siria!

Umilit, cu orgoliul făcut ferfeniță, autocratul cu porniri imperiale de pe Bosfor și-a întors privirea de fiară rănită către interior! Acum, după părerea lui precum și după calculele făcute de sfătuitorii săi de taină este momentul perfect pentru a încheia conturile cu opoziția din interior! Astfel se oblojește orgoliul rănit, se pune căpăstru opoziției și se transformă armata într-o gașcă de bodyguarzi exact așa cum s-a întâmplat și cu Poliția.

Semnalele ne duc logic spre deznodământul prezumat mai sus:

Erdogan călare pe un cal alb defilează în fața unei populații tinere, îndoctrinată de ceva vreme de un panturcism de sorginte islamică, neîmplinită material și cu frustrări cât casa care acuma, iată, și-a găsit eroul!

Valetul său, primul ministru care a jucat rol de goarnă în toată această scenetă, a anunțat Washington-ul că e groasă rău și că adversarul președintelui, fostul tovarăș de coterii Gullen, nu poate fi găzduit de o țară care se pretinde prietenă a Turciei! Smetia care o încasează americani se va contoriza în lumea musulmană ceea ce va crește prestigiul lui Erdogan.

Armata va fi epurată în cel mai pur stil stalinist, primul ministru a anunțat deja că se va schimba Constituția iar participanții la rebeliune vor putea fi condamnați la moarte fără ca nimeni să mai cârâie! Singura instituție laică, de factură occidentală, lăsată de Kemal Ataturk să vegheze reformarea națiunii turce va dispărea și se va transforma în achingii lui Recep!

Și iată cum această, așa zisă, lovitură de teatru în care mahalagii din Istambul au fost plasați în rol de carne de tun pentru televiziunile străine, mai cunoaștem noi precedente!, și din care are de câștigat numai viitorul ,,Tătuc-Zeu” al națiunii turce a făcut prime time-ul tuturor televiziunilor de pe mapamond iar criticii de până mai ieri al celui care își permite să urmărească penal cetățenii altor țări pentru defăimarea lui, probă de un tupeu aiuritor și incredibil, vor trebui să-și înghită orice păreri contrare la adresa acestui Putin cu mustață.

În ăst timp, în România părerologilor și a feisbuciștilor ce răsuflă ușurați de faptul că în Turcia democrația a învins, viața merge înainte fără ca nimeni să fie preocupat de faptul că la granița cu noi, pe lângă un imperiu rusesc în plină agresivitate, apare de după colț o Turcie cu un climat economico-social numai bun pentru realizarea unui regim fascistoido-islamic mult mai periculos decât statul islamic al mulgătorilor de cămile ce-și trăiește ultimele clipe în Iraq și în Siria. Aceștia din urmă, chiar dacă sunt sortiți pieirii la loc de baștină mai au prin Europa o grămadă de spațiu de manevră în țările în care corectitudinea politică și socialismul face casă bună cu orgoliul și prostia!