Era să fie o zi perfectă

            Se spune că cea mai plictisitoare zi din secolul al XX-lea a fost 11 aprilie 1954, aceasta potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. În acea zi din secolul trecut n-a bătut vântul, a fost soare şi nu prea, s-au născut şi au murit doar oameni banali, nu s-au înregistrat cutremure majore, nici măcar o alunecare de teren mai serioasă n-a fost.

            Ziua de 6 Mai 2017 avea toate premisele să reprezinte pentru Iași o zi perfecta. Soarele a bătut și nu prea, Maricel Popa a luat o pauză din memorabilele sale declarații date presei, grasul de la BZI a avut aciditate la stomăcel și nu a mai mâncat la Pergola, Nichita s-a dus la fotbal și nu a mai intrat pe Facebook iar Chirica s-a recuperat după noaptea de vineri. Avocații beți urcați la volan au reușit de nu au omorât pe nimeni, n-a fost nici o crimă mai serioasă prin târg și nici pe la Maternitate nu a fost mare aglomerație astfel că sâmbata ce tocmai a trecut avea șanse mari să fie aceea ZI! O zi care ar fi putut fi memorabilă în Iași dacă nu am fi fost loviți de ghinionul fatidic ce ne urmărește.

            Ghinionul cercetătorilor ieșeni a fost descinderea în târgul Ieșilor a unui politician ce ar răspunde, dacă ar fi întrebat de cineva, la numele de Cristian Bușoi. Cu prestanța unui călător întârziat prins între ușile de la metrou, președintele liberalilor din București a găsit sediul partidului din prima și, profitând de lehamitea generală de după două rânduri de alegeri la filiala locală, necruțătorul lider i-a luat ostateci pe toți nefericiții care se aflau la acea oră în sediul din Podul Roș.

            Despre candidatul la președinția PNL-ului legenda spune că este utilizat de cercetătorii de la Samsung pentru a testa inteligența televizoarelor – orice televizor asupra căruia nu se intervine cu telecomanda timp de două ore este programat să se închidă automat însă televizorul care transmite o dezbatere la care participă Bușoi trebuie să facă același lucru dar în regim de zece minute altminteri nu poate fi considerat un televizor inteligent – astfel că discursul său pervers, lung și lin, a consumat bateriile tuturor telefoanelor existente din sediul liberal, sediu în care s-a înregistrat cel mai mare trafic pe net în timpul unui discurs din istoria filialei.

            Cu fața sa candidă de copil uitat în stație de părinți, Cristi a venit la Iași să mai înfigă un cuțit în inima partidului pe care seniorul de la Florica l-a lăsat moștenire concetățenilor săi și anume: că nu exista un loc mai bun ca Iașul pentru a anunța că după București urmează toată țara! În fapt, acest gest ucigaș poate fi considerat în mod evident că este înfăptuit din culpă pentru că nu există vreun cercetător care să poată susține, chiar și într-o lucrare plagiată, că între Cristi și conceptul de liberalism ar exista vreo legătură. Nu s-a putut demonstra nici măcar că acest Lolek sau Bolek, poate fi denumit după cum preferați dvs, ar fi auzit vreodată de un cetățean pe nume Brătianu, personaj care să nu fi fost fundaș central la FCM Brăila în anii ’90!

            În vastele consemnări ale civilizației geto-dace lăsate pentru viitorime în celebrele peșteri din Retezat pomenite de cercetătorii dacologi, în mențiunile secrete ascunse de priviri indiscrete, apare informația clasificată cum că bușoiul ar fi fost numele unui vânt straniu care bate uneori pe aceste meleaguri, fenomen observat încă de pe vremea socrului lui Burebista. Despre acest vânt se spune că bate de jos în sus, ieșind de undeva din genunile pământului, ar fi insesizabil dar, după trecerea lui, oamenii ar fi cuprinși de dureri de cap, greață iar unele din plante, cele mai gingașe, s-ar cam ofili.

            Iată cum, ca un arc peste milenii, năpasta lovește din nou oamenii simpli și curați de pe aceste frumoase ținuturi. La Iași, ziua de 6 Mai 2017 era să fie o zi perfectă dar, din păcate, a bătut Bușoiul… Nu s-a întâmplat nimic, e adevărat, dar pe seară ne-am culcat cu toții nervoși iar dimineața ne-am sculat cu gura uscată ca iasca!