Confesiunile unui liberal indisciplinat

Multă lume m-a întrebat de ce sunt atât de acid la adresa primarului și cum de îmi permit să nu fiu în linia partidului din care fac parte, partid care prin vocea liderului său local îl prezintă pe actualul primar Nichita ca pe un făuritor de istorie urbană și ca o unică șansă de împlinire a programului de guvernare liberală din Iași.

În primul rând, pentru că sunt unul din acei liberali care nu au avut în istoria întreprinderii pe care o patronează în ultimii 20 de ani nici un contract cu statul sau cu vreo entitate care folosește banii publici. De aceea, pot să spun exact ceea ce gândesc fără să fiu îngrijorat că mâine s-ar putea să pierd vreo licitație sau că vreun funcționar al vreunei administrații ar putea să-mi taie cu pixul numele de pe catalogul firmelor preferate.

Pentru că nu am lucrat în viața mea la stat și nu am fost crescut într-o cultură în care pupatul în cur al vreunui șef este calea spre avansare și în care, dacă acesta mai face și câte-o prostie, căderea în extaz este sarcină de partid!

Pentru că în calitate de co-autor al Programului de Guvernare Liberală am avut ocazia să simt din plin imposibilitatea generică de coabitare a oricărei măsuri cuprinse în acesta, cu vreunul din proiectele asumate de această primărie în ultimii zece ani. În plus nu am auzit niciodată ca actualul primar să își asume vreunul din proiectele liberale prezentate de acest Program.

Pentru că, după cum arată Iașul în urma mandatelor lui Nichita la Primărie, haosul, corupția și degradarea în care a eșuat acest frumos oraș mă umple de furie!

Pentru că oricine încearcă de câteva săptămâni încoace să circule prin acest oraș, în ipostaza de conducător auto sau cu vreun mijloc de transport local, în urma acestei experiențe are o singură dilemă: Ori primarul Nichita își urăște cu patimă vecinii și concetățenii, ori sinonimul imbecilității patentate în Iași este activitatea Primăriei.

Este bine să schimbi șinele tramvaielor odată la trei-patru ani, e folositor să înlocuiești conductele de canalizare din oraș, să pui borduri și să schimbi covorul asfaltic, să schimbi pavaje sau să muți cablurile aeriene în conducte îngropate. Dar este o tâmpenie să le faci pe toate în același timp, una câte una din operațiunile de mai sus, pe străzi învecinate ca apoi să te miri că traficul orașului a intrat în agonie.

Iar cireașa de pe tort pentru locuitorii frustrați de mizeria și gropile răspândite peste tot în acest oraș a constituit-o Raliul Iașului, dăruit nouă de această Primărie cu un adevărat comportament autist. Mașinile de raliu mai lipseau gropilor de pe Copou sau de prin Centru!

Cât despre perioada în care o să avem de suportat aceste răni hâde în obrajii acestui oraș este suficient să ne gândim la duratele de execuție a carosabilului din Tătărași sau a pasajului de la Hala Centrală!

Pe 1 Octombrie vin studenții și peste o săptămână încep să curgă pelerinii pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva! Iară Iașul o să-i primească pe toți într-un morman de moloz în vârful căreia, aidoma unei curci urcate pe lemne, primarul Nichita își ciugulește penele deranjate de mângâierile drăgăstoase ale partenerilor săi de afaceri! 

 

Comments are closed.