140 de ani de modernizare a României

Pentru istoria umanităţii, 140 de ani nu reprezintă decât un fulg din zborul timpului. Pentru o naţiune tânără cum este cea a României pana aceasta de timp însă, reprezintă aproape totul!
În mai puţin de un secol şi jumătate, din care nu trebuie să uităm groaznicul experiment social al stângii cunoscut acum sub numele de comunism care timp de 45 de ani a îngheţat această parte a Europei, naţiunea română a evoluat ridicându-se din starea letargică şi autarhică indusă de influenţe orientale şi balcanice la cea de acum când se defineşte demnă alături de celelalte naţiuni componente a Uniunii Europene caracterizate de modernitate şi civilizaţie. În tot acest proces Partidul Naţional Liberal a fost principala forţă progresistă care, alături de regii României, au schimbat din temelii societatea românească. Pariul pus de liberali pe dezvoltarea capitalului autohton şi a încrederii în propriile forţe, exprimat atât de frumos prin superbul ,,Prin noi înşine!”, a fost câştigător pentru această ţară!
Unde se află Iaşiul, vechi leagăn al liberalismului, acum la 140 de ani de la apariţia acestui partid în construcţia căruia tinerii progresişti ai bătrânei capitale moldave grupaţi în jurul lui Kogălniceanu şi-au adus contribuţia cu vârf şi îndesat? Cum vedem noi, de aici din Iaşi de unde suntem, viitorul acestui oraş care acum 140 de ani era capitala ţării precum şi creuzetul în care principiile liberalismului au luat fiinţă?
Din păcate, astăzi, fosta capitală este un oraş izolat, lipsit de infrastructură şi industrie, spoliat de peste 15 ani de conducere socialistă, un oraş îmbâcsit şi fără vreo perspectivă reală de dezvoltare pentru a micşora decalajul ce a crescut ca un hău faţă de Bucureşti şi restul oraşelor din Transilvania. Acest decalaj care în perioada interbelică şi cea comunistă s-a menţinut în nişte marje rezonabile acum, la 25 de ani de la revoluţia din Decembrie 1989, a explodat! Iar pentru acest fapt este evident că toate guvernele care au condus România ultimelor două decenii şi jumătate, inclusiv cele cu participare liberală, sunt răspunzătoare.
La această aniversare trebuie să ne întrebăm cu toţii ce au dat ţării lor liberalii ieşeni şi ce a dat România înapoi acestui oraş? Şi în funcţie de răspunsul care este de-o evidenţă strigătoare la cer, liberalii ieşeni, dacă vor să îşi schimbe viitorul regiunii din care se trag, trebuie să mediteze la acţiunile care se cer a fi făcute pentru ca zona în care ne aflăm să nu rămână şi pe mai departe în coada căruţei. Pe lângă deja celebrul ,,ghinion” ar trebui să ne asumăm şi responsabilităţile pe care cu siguranţă le avem atunci când, trimiţând un număr impresionant de oameni ce şi-au avut funcţii importante în conducerea statului român, la noi acasă nu s-a schimbat mai nimic.
În acest moment, am putea spune paradoxal, partidul se află într-un pericol evident. Deşi călăreşte pe nişte sondaje ce îl poziţionează lejer dincolo de 40% din tendinţele electorale nu suntem convinşi că acest lucru este suficient în condiţiile în care Justiţia este într-o ofensivă extrem de puternică împotriva modului de a face politica care s-a încetăţenit în ultimii 25 de ani în această ţară. Posibilitatea de a ajunge la putere şi de a nu fi pregătit pentru această provocare ne transpare cu toată claritatea într-un viitor apropiat. Şi aceasta pentru că Romania şi alături de ea, sau în fruntea ei, Partidul Naţional Liberal trebuie să conştientizeze că modul politicianist de a conduce această ţară s-a încheiat iar dovezile ne apar în fiecare dimineaţă.
Întotdeauna, la o intersecţie majoră în istorie, şi ne aflăm cu siguranţă într-una, pentru a face alegerea corectă, un partid trebuie să facă apel la valorile care i-au permis să-şi ocupe locul în istorie şi să supravieţuiască pentru că, dacă valorile sale ar fi desuete, acest partid ar dispărea şi şi-ar ocupa locul său în manualele de istorie. Iar aceste valori ale liberalismului sunt şi astăzi mai mult decât actuale dar pentru a le promova trebuie să înţelegem că spiritul de antreprenoriat şi grija faţă de educaţie împreună cu sprijinirea capitalului autohton trebuie să ne fie icoane sfinte!
Şi asta pentru a nu repeta greşelile trecutului, greşeli din care ar trebui să învăţăm cu toţii! Un partid ca cel liberal nu trebuie să devină un partid de mase ci activitatea lui trebuie să conducă la creşterea bunăstării pentru majoritatea populaţiei româneşti care trebuie educată în cultul muncii, al responsabilităţii, al deschiderii faţă de valorile civilizaţiei occidentale. Iar pentru aceasta, fiecare liberal, mai ales cei de la Iaşi, trebuie ca prin activitatea sa să urmărească atingerea acestor deziderate.
Suntem obligaţi pentru a da o şansă acestui oraş să ne pregătim ca pentru la anul, în fotoliul de primar să punem un om care să fie consecvent crezurilor liberale. Acesta trebuie să fie principalul obiectiv politic al liberalilor din acest oraş şi nu proiecte vagi sau generale gândite în altă parte. Pentru atingerea acestui obiectiv CALIS-ul, alături celelalte forţe liberale, trebuie să-şi aducă aportul printr-o promovare a celor care reuşesc să gestioneze aceste obiective. Şi dacă aceste obiectiive vor fi atinse atunci, poate, vom avea şansa ca peste alte câteva zeci de ani urmaşii noştri să poată spune şi ei precum noi astăzi: La Mulţi Ani PNL!