Aroganța ignoranței

Cândva, cu ani în urmă, am dorit să cunun o nepoată de-a mea. Nimic complicat, toată lumea de acord. Și socrii mari și cei mici, mirii după cum spusei iar din familie numai priviri înduioșate. Dar, pe parcurs, a apărut o problemă la care nu ne gândisem. Într-o fostă biserică luterană aflată undeva prin cartierul Păcurari, astăzi închiriată ortodocșilor, preotul ne-a luat un scurt interogatoriu când m-am dus cu cererea ca tinerii să se căsătorească în biserica unde slujea.

-Miri sunt ortodocși, nu?

-Da, părinte.

-Părinții la fel, sper…

-Da, părinte.

-Nașii, adică matale și fimeia…

-Soția, da… este ortodoxă. Eu însă sunt luteran! Dar, stați liniștit, am mai fost naș la căsnicii ortodoxe.

-Doamne ferește, se schimbă la față popa. Ce blestemăție e asta! Cum să fii mata naș în sfânta biserică! Piei satană! Da’ unde te crezi?

-În locașul Domnului, zic eu. Dar ce sari așa părinte? De ce crezi că nu aș fi un naș bun?

-Apăi poate ai fi dar numai dacă treci la dreaptă credință și te botezi!

-Cum adică să mă botez?, am bâiguit eu.

-Adică să treci la dreapta și sfânta credință! După ce te botezi și te cununi cu fimeia ta ca să nu mai trăiți în preacurvie, mai stăm de vorbă…

– Părinte, ia-mă ușor… Sunt căsătorit de 17 ani în biserica luterană din Târgu Mureș! Tot creștini suntem și noi, cum poți să spui așa ceva?!

-Apăi numai creștin nu ești dacă te-ai pierdut la ereticii ăia de papistași! Zi mersi că te las în biserică! Luteranii, papistașii și toții rătăciții de la dreapta noastră credință strămoșească sunt mai răi ca păgânii! Măcar ăia sunt pe față cu diavolul! Ăștia ca matale amăgesc oamenii și îi conduc pe calea pierzaniei. Nu, nici vorbă să te primesc ici șa ia! Te botezi, bine! Nu, du-te unde o-i vedea cu ochii…

Atunci am pierdut biserica ortodoxă pe drum. A rămas ca un geamantan fără mâner și am plecat fără să mă uit în spate! Respectul cuvenit s-a dus dracului, Doamne iartă-mă! Om cu familie de aproape două decenii să fiu catalogat drept suflet pierdut în preacurvie, e prea de tot! Și de către cine? De un popă cu unghiile cernite, strălucind de jeg și cu privire obraznică care poartă zi lumină între buci bucăți de ziar colecționate de la toaleta din curtea bisericii?

Mi-am adus aminte de această întâmplare mai deunăzi când l-am auzit pe purtătorul de vorbe al BOR-ului cum susținea radiind aroganță că educația sexuală predată în școli poate călăuzii pe calea homosexualității si a transgenderilor! Ca să vezi cât e de bine ca cineva să fie vigilent și să nu permită deviații de la linia de ordine impusă!

Nu am să stau să fac apologia drepturilor omului, a liberei asocieri sau a respectului pentru deciziile personale. E prea mult pentru niște fanatici îmbâcsiți care nu înțeleg că aceste lucruri nu pot fi supuse la vot! Decât dacă de mâine este ok ca toți imbecilii și puturoșii să supună la vot ca cei mai deștepți și mai harnici decât ei să nu aibă salariu mai mare decât ei, cei mulți, care vor vota!

Ce diferență este între genul acesta de oameni și predicatorii islamiști care găsesc că toți cei care nu le îmbrățișează credința le sunt dușmani? Intoleranța, frica de străini, respingerea diferențelor, specularea temerilor omenești sunt instrumentele de lucru ale fanaticilor. Până la urmă cu ce se deosebesc religia musulmană și cea creștină? În numele lor au fost trecuți prin foc și sabie, arși de vii, înfometați și lipsiți de libertate nesfârșite milioane de oameni de-a lungul veacurilor! Oameni care le-au îmbrățișat, sau nu, credința au fost tratați în disprețul tuturor dogmelor pe care, sanchi, le propovăduiesc! Ce sens mai are religia dacă ea nu oferă împăcare, dragoste, liniște sufletească și deschiderea necesară pentru a te bucura de frumusețea vieții?

La întrebarea asta o să răspundă purtătorul de cuvinte al BOR-ului peste vreo trei decenii când în bisericile ,,sfintei și drepte credințe” au să sălășluiască baruri și cârciumi așa cum se întâmplă acum prin Irlanda, țările nordice și cam prin toate tărâmurile prin care biserica și-a arogat dreptul de a învrăjbi și de a băga adânc mâna în sufletele oamenilor.

Măcar la catedrala mântuirii neamului nu avem dubii!  Ea va fi cea mai ușor de reorientat pentru că are toate atuurile. A fost construită din bani publici, prevăzută cu magazine de jur împrejur și respectă toate regulile unui mall comercial așa că viitorul preafericit va găsi procedurile de rentabilizare lăsate în amvon de actualul CEO al godporației!