Jurnal de campanie 2008

18 Octombrie. Azi în sfârşit am primit de la Cluj toate dosarele de candidatură pentru candidaţii UDMR pentru judeţul Iaşi. Mă uit plin de curiozitate să văd de unde au fost paraşutaţi, redau lista mai jos pentru a rămâne posterităţii:

-…………………………………………………………………………………………………………………………….

Fac concurs contra cronometru de perforat şi aranjat dosarele pentru a ajunge la ora 13.00 p.m la sediul Biroului de Circumscripţie aşa cum stabilisem dimineaţa cu judecătoarea Stoinel, şefa Biroului.

Judecătoarea, o brunetă înaltă ca o baschetbalistă, drăguţă totuşi, conduce Biroul cu o colegă de aceeaşi vârstă, în jur de 37-38 de ani la fel de bine înzestrată şi un judecător mai tinerel la vreo 34 care bănuiesc că le ţine spatele.

Toţi trei sunt amabili, dar dezolaţi pentru că au birourile pline de dosare de candidatură dăruite de PNG-CD la care lucrează un jurist grăsuliu şi transpirat să le pună în corectă si reglementară ordine. Face asta de vreo patru ceasuri dar sporul pare că-i cam mic. Alături de el clămpăne într-una, poate pentru că i se pare de datoria lui să umple liniştea judecătorilor, şeful de filială al măreţului partid. În scurtul răstimp in care judecătorul cel tânar se uita fugar peste actele noastre şi ne dă niscaiva îndrumări îl ascult pe clămpău cum îsi povesteşte terna viaţă de securist de judeţ ce după revoluţie devine cadru de nădejde al cooperaţiei săteşti. Acum berbecul crede că făcutul umbrei pământului pe lângă Podu Iloaiei îl îndreptăţeşte să fie ales în Parlament de către semenii lui în lenevie de pe acolo.

Şefa Biroului oftând ca o mucenică înaintea caznelor ne roagă să revenim măine la 10.00 a.m. ca să termine cu partidul becalian, reuşeşte să facă aceasta în timp ce catindatul rural ne face la toţi mărturisirea că o colegă de la Cluj i-a dat 39 de ani când de fapt el are 59.

Dumnezeule … ce oroare!

19 Octombrie. La 10 dimineaţă trecute fix fac paradă de punctualitatea mea şi deschid uşa Biroului, când … surprize, surprize!

Scena şi actorii sunt aceeaşi! Se pare că depunerea candidaturilor emulilor lui Jiji dă rateuri. Mă salvează judecătoarea ce înaltă;

– Haideţi domnule Christescu să mă uit pe dosarele dumneavoastră că în baza lor ne prinde seara. Priveşte cele patru bibliorafturi în care stau aliniate la linie dosarele cu şină din plastic roşu. Răsfoieşte primul biblioraft cu originale, apoi cu viteză din ce în ce mai mare pe al doilea.

-Uitaţi domnu de la PNG, luaţi aminte de la udemerişti ce înseamnă ordine şi punctualitate! A durat zece minute să-i înscriem şi cu dumneavoastră ne chinuim de o zi întreagă. Observaţia trece pe lăngă clămpănitor ce toacă urechile bietei femei din faţă povestind căt bine făcuse el prin 94 la ţăranii care acum trag de el să candideze. Nici juristul nu pare să audă nimic fiind preocupat să-şi curbeze limbă ce urmăreşte pixul care transcrie coduri numerice personale.

Judecătoarea reia dosarele apoi aşteaptă un moment prielnic de linişte ca să le dea lovitura de graţie:

-Uitaţi domnilor cu ce oameni tineri vin dânşii, media candidaţilor din câte văd e de 30, 32 de ani. Nu ca la partidul dumneavoastră unde se pare că candidaţii pot cu greu supravieţui datei alegerilor…

Aflu când ies că unul din candidaţii PNG-ului s-a retras de alaltăieri pe motiv de atac cardiac, iar în zori ghinionul făcu ca altul să intre de urgenţă la dializă.

20 Octombrie. Răsuflă ştirea că Vadim face şedinţe de urgenţă cu filiala din Iaşi. În jurul listei nebunii se ocăresc şi se iau la împins peste mese. Lucru periculos pentru niste pensionari, chiar dacă sunt foste cadre militare. Vadim împarte solomonic dreptatea prin telefon şi dă afară din partid grupul lui Niculescu rectorul de la Petre Andrei. Săracu Niculescu … l-au dat afară din Universitatea pe care a căpuşat-o la greu fomiştii lui Tompea, acum o încasează şi de la Vadim. Anul ăsta e plin de ghinioane pentru unii. Niculescu nu se lasă şi face turul partidelor într-o zi, PNL, PDL, PNG de unde îl dau afară cu şuturi în cur, la PSD totuşi nu cred că a avut curajul să încerce, că îi punea pielea în băţ colegul Tompea. Plin de elan domnu rector, la nici 80 de anişori ai dânsului!

22 Octombrie. Listele sunt definitive şi afişate la Prefectură, dintre toate a mea sare în evidenţă că e colorată iar a Png-ului că e scrisă de mână cu ştersături şi purcei de pastă de pix. Măreţ Partid! Cum dracu i-o fi adunând Becali pe ăştia ai lui?

23 Octombrie. Hăitaşii lui Cameluţa Gavrilă şi ai lui Relu au umplut Copoul de fluturaşi, aflu cu această ocazie că dna. Gavrilă e ,, Ieşean de nota 10”??? Şi cică avem de-a face cu o profesoară de limba română ? Dumneaei poate fi maximum ieşeancă, orice ar face, cel puţin în această viaţă.

30 Octombrie. Prefectul ne cheamă la el, pe şefii de filiale ai partidelor ce intră în cursa electorală să ne prelucreze. Trebuie povestită întâlnirea că e savuroasă.

La ora 9.00 a.m. suntem doar cinci persoane, Prefectul, şeful Poliţiei cu adjunctul, şeful Jandarmeriei, Relu Fenechiu şi cu mine. La şi cinci apare judecătorul cel tânăr, la şi zece PRM-ul, la şi un sfert domnu Primar. Aflăm cu emoţie ca dl Cărlan nu răspunde la telefon când îl sună persoane necunoscute astfel că invitaţia Prefectului nu a putu fi recepţionată, dar ea s-a făcut totuşi prin dl Relu care ,,quelle malentendu” a uitat să i-o transmită. Omisiunea este reparată prompt şi Relu este informat de ,,Dănuţ” că nu poate ajunge dar, să stăm liniştiţi că apare adjunctul lui. Comunicarea pare nespus de amicală între cei doi, se vede că frumoase amintiri îi leagă pe cei doi lideri ai unor partide care de altfel, la vîrf, se porcăie la greu.

La şi patruzeci vine şefa Biroului de Circumscripţie!!!, dânsa se presupune că trebuie să vegheze la legalitatea şi precizia procesului electoral, apoi după nici cinci minute apare un cetăţean pe care îl suspectez de şefia partidului verde sau al pensionarilor, nu pot totuşi să mă lămuresc întru-căt nu se prezintă şi pare foarte suparat din moment ce nu salută pe nimeni.

Lucrurile intră în cele din urmă pe al lor făgaş cănd în jurul orei 10 apare un tânăr entuziast ce reprezintă PDL, identitatea lui îmi rămâne misterioasă atât mie cât şi celor din jur dar Relu şi Primarele îl cunosc ceea ce face ca tuturora să ne fie suficient. O  să-l cunoaştem de pe afiş, nu mă îndoiesc!

Ce să mai zicem… suntem în Balcani unde timpul curge altfel! Carol I la prima şedinţă de guvern după ce miniştrii săi au întârziat vreo două ceasuri, le-a dăruit la a doua şedinţă căte un ceas. Acum nouă contemporanilor, bănuiala ce ne încearcă este că ceasurile cu pricina nu s-au moştenit, şi din păcate actualul guvern nu are în buget asemenea iniţiative.

Şedinţa incepe în cele din urmă după ce încuvinţăm plini de speranţă hotărârea Prefectului de a renunţa să-i mai aşteptăm pe PNG-işti. Încep să bănui că acest partid se simte ostracizat de regulile societăţii ce ne înconjoară şi a început să protesteze prin imobilism.

31 Octombrie. Prima zi de campanie debutează cu ceaţă. N-am afişe încă nu sunt gata, aşa că stau cu urechile ciulite după zvonuri. Aud una savuroasă, ascultaţi aici:

Domnul candidat de Paşcani al PSD, unul Constantinescu după nume, decide să spargă birocraţia din propriul partid şi îşi face singur pozele pentru afiş, apoi le trimite la Iaşi pentru a le pune în operă designerii de la centru. Aceştia descarcă pozele şi constată cu oroare că în poză se vede clar cum degetul gros al candidatului este … murdar. Oamenii din staff încearcă să ia legătura cu candidatul, dar nu reuşesc să prindă decât secretara acestuia:

– Doamnă ce s-a întâmplat cu poza care ne-aţi trimis-o? Uitaţi-vă cu atenţie la degetul dânsului, parcă ar fi murdar?

– Da, ştim despre ce este vorba, dar nu avem ce face. În ziua cînd s-au făcut pozele domnul candidat a mâncat nuci. !!!

Am de la 17.00 emisiune la televizor la TVR Iaşi dar nu mă duc. M-au pus cu PRM şi PNG să discut despre protecţie socială!!! Ăştia cred că mă aşteptau plini de bale să mă întrebe ce caut eu, un bozgor la Iaşi!

Aud ca taxa de participare la PNL pentru candidaţi bate peste 30 000 euro, iar pentru oameni de afaceri ce lucrează cu statul e între 5 000 şi 100 000 de euro. Mi se pare cam mult, dar nu poţi să ştii, am mai văzut firme care asfaltau şi făceau drumuri cu bani de la buget şi raportau profituri de 70% din cifra de afaceri.

Seara aud una bună de la PSD, cică vin candidaţii la sediul de campanie şi întrebă care este mesajul electoral de la băieţii din staful tehnic, aceştia îi trimit la şefii dar Gigi si stafful sunt ocupaţi. Fac focus grupuri şi sondaje în prima zi de campanie!!! La cum îi vad de tolomaci nu cred că PSD-ul ia mai mult de un mandat şi ăla de au noroc. La ţară îi trosneşte PNL-ul, la oraş PDL-ul, rămâne Gigi cu primăria lui, singura citadelă social democrată din târgul Ieşilor.

1 Noiembrie. Au venit afişele mele şi dă-i şi luptă şi luptă şi dă-i! Ce înseamnă domne, o firmă de distribuţie şi logistică ! A venit Marcel cu voluntarii pentru campania mea am căzut pe spate, în prima zi am avut 35 de studenţi tineri, veseli şi frumoşi. Mai ales fetele, care sunt vreo 25, una mai drăguţă ca cealaltă, să vezi ce senzaţie au să facă pe străzi.

După amiază mergem la mitingul PSD-ului de lansare al candidaţilor, sunt curios nevoie mare să văd pe ce au dat aproape 40 000 de euro. Bine, dar… acum nu trebuie să ne îngrijorăm foarte tare de extincţia bugetului pesedist, au grijă finanţişti lui domnu Gigi să dilueze impactul plăţii. Aud că încă nu şi-au plătit panourile de la locale şi nici pe pozarii care le-au făcut afişele, dar colaborează en fanfare cu aceştia. Pesemne aceştia merg pe principiul, decât să nu-l mai servesc până nu-mi dă, mai bine îl servesc şi poate îmi dă mai mult. Cu siguranţă dragilor au să vă dea … poate la prezidenţialele de la anul.

A fost minunat la miting! În anii trecuţi puneau scena imediat după treptele hotelului Unirea ca să aibă loc în piaţa Unirii pentru mitingişti, anul acesta au pus scena în mijlocul pieţei si tot nu s-a umplut de oameni până la pasajul subteran. Graţie mobilizării d-lui Constantinescu ( cel cu degetul murdar) au venit vreo trei sute de pesedişti păşcăneni şi încă vreo trei patru sute din Tomeşti, Popeşti şi Podu Iloaiei. Cred cu tărie că numai candidaţii social democraţi mai locuiesc la oraş. Cum dracu de a pierdut Oprea primăria nu ştiu, daca stătea ascuns în timpul campaniei în biroul său de la Universitate şi nu făcea nimic îl bătea cu 70% pe Gigi.

Când am ajuns în piaţă pe Gigi îl chinuia un acces de oratorie şi îşi ridica tonul vocii din ce în ce mai sus până i s-a tăiat, vocea vreau să spun. Cred că pe primare l-a învăţat vreun consilier să fie aprig, să tune la pulime şi să dea vânjos din pumnul drept gândind că face impresie. Rezultatul însă e puţin diferit, vreo doi copii s-au speriat şi au început să plângă iar ţăranii uimiţi că ţipă primarele aşa tare la ei s-au supărat şi s-au dus să dea cep la tulburel pe treptele de la Humanitas.

În ceea ce priveşte mesajul electoral dl. primar era cam confuz, am auzit ceva despre  ,, singura şansă a unei Românii moderne un guvern Mircea Geoană” şi o frază care a băgat în ceaţă auditoriul, încerc să o redau ,, a venit momentul ca noi să spunem, voi să ne spuneţi, şi noi să spunem celor ce ne vor conduce, să spunem răspicat cum vrem să fim conduşi”. Efectul de nedumerire a fost vădit, însă s-a manifestat doar la cei de pe scenă, candidaţii pesedişti, că altcineva oricum nu îl urmărea decăt dacă mă pun pe mine la socoteală sau alţi câţiva nefericiţi veniţi ca la urs.

Mă uit cu milă la dl. Nani cum stă pe scenă şi pare din altă lume. I-a trebuit politică! În loc să accepte propunerea lui Băsescu să intre la pdl-işti şi să preia partidul de la Cârlan acum face sluj şi-şi terfeleşte imaginea altfel bună, pe la pesedeu.

Adunarea s-a sfârşit în acordurile Odei Bucuriei de Beethoven, acorduri care au fost preluate de o fanfară de la Tomeşti, niţel grizată de atâta aşteptare, şi în buluceala electorilor şi a poporului de gură cască, la duba cu sendviciuri venită de la Kosarom. După ce au terminat de mâncat şi aruncat resturile de sendviciuri pe jos împreună cu peturile goale de tulburel, adunarea a luat-o domol către Piaţa Independenţei unde îi aşteptau autocarele. În urmă venea Salubrisul să strângă mizeria şi băieţii de la tehnic să strângă scena. Catindaţii erau de mult la restaurantul Unirea la crăpelniţă, parcă îi vad pe lingăi cum îl periază pe dl Gigi pentru discursul reuşit.

Incredibil cum pot ăştia să-si bată joc de banii de campanie!

2 Noiembrie. Am acoperit toate panourile din oraş cu afişele mele. Sunt eu cu PSD, PNL-ul şi a apărut dimineaţa PDL-ul. Restul sunt la somnic. Cârlan e senzaţional, nici măcar nu şi-a schimbat poza de la locale, se uită urât la elector şi îl ameninţă cu degetul! Ăsta e în stare să iasă pe locul doi şi dacă pleacă singur!

3 Noiembrie. Săptămâna începe într-o relaxare totală, cu excepţia liberalilor care sunt organizaţi, în restul taberelor e deranj mare. La PDL doar Oajdea se agită în fieful lui din Alexandru şi bagă gaz în campanie, în rest democraţii dorm pe faldurile biruinţei, astăzi s-a dat publicităţii primul sondaj de opinie în care ei au vreo 33%  iar Robocop-ul lor 38% pentru primul ministru. Pesemne sondajele vin direcţionate de la Zeus ca să-i încarce energetic pe activiştii lor, dar se pare că efectul e invers. N-am să înţeleg niciodată cum poţi să faci sondaje politice înainte de alegeri uninominale, dar vorba aia dacă altceva nu avem, e bună şi asta, numai să fie favorabilă.

Dacă la PNL şi PDL mai vezi vreun slogan simpatic sau ceva imaginaţie ( trăiască Felix Tătaru şi consultanţii lui Răzgândeanu), la PSD campania are tot atâta imaginaţie şi spontaneitate ca un hârleţ ciobit într-o primăvară secetoasă.

4 Noiembrie. Destul de puţine afişe rupte prin oraş, doar pe Sărărie pe la magherniţe dispar în mod regulat, dar trag concluzia că dispărând toate fizic, şi de la toate partidele, ele ajung pe foc printr-un bordei. Se pare că înţelegerea iniţiată la prefectură funcţionează, dar totuşi suntem doar la începutul campaniei.

5 Noiembrie.  Sunt invitat la TVR Iaşi la o emisiune ce are ca subiect ,, Ordinea Publică’’ şi decid să jucăm puţin mai neconvenţional. Participă dl Olaru de la PLD Bacău şi tânara speranţă PSD dl Cătălin Ivan, acestor corifei ai politicii moldave le ofer şansa să-şi cunoască electoratul.

Invit o frumoasă domnişoară alegător să le ofere companie în timpul emisiunii. La aflarea veştii dl Trofin, coordonatorul emisiunilor electorale face un atac de cord moderat, încearcă să nu permită aranjamentul meu şi, palid invocă cu mustaţa tremurând, că prin lege, la emisiunile elctorale au dreptul să participe doar catindaţii. Luăm împreună un frumos paragraf din lege şi îl aprofundăm  ,, … la emisiunile electorale au dreptul să participe candidaţii, moderatorii, analiştii politici, precum şi alţi invitaţi…”, vestea nu pare să-l bucure prea tare dar când îi susur suav la ureche că poartă deplina răspundere în cazul în care interzice accesul invitatului meu, cedează oftând.

Emisiunea iese bine, cel puţin pentru televiziune iar moderatorul pare să aprecieze ineditul. Cu siguranţă nu şi tănăra speranţă social democrată care iese din carambolajul cu alegătorul uşor şifonat, nu putea sări la gâtul alegătorului că doar acesta-i cu ştampila, iar această variantă, science fiction, de a te întâlnii cu votantul nu i-a fost prelucrată în laboratoarele de campanie ale primarului.

Dl Olaru, pedelist de Bacău a fost un scump! Mi-a adus aminte de politicienii anilor 92-93, senin, a aberat conştiincios şi a ţinut-o de un discurs fără cap şi fără coadă ca un roboţel blocat indiferent la întreruperile coinvitaţilor sau ale moderatorului. Cum de a reuşit Băsescu să facă din toţii pedelişti nişte roboţei, e lucru mare! Ajunge să te uiţi la ,, dragă Stolo”, Boc, Preda sau bravii lor reprezentanţi din teritoriu şi te cruceşti.

6 Noiembrie. De astăzi debutează call center-ul meu şi încep să anunţ alegătorii de o întâlnire electorală ce va avea loc pe platoul din Păcurari, în faţă cofetăriei Mimoza. Lumea reacţionează pozitiv în mare parte. Am ajuns la numărul de 37 de voluntari ce mă ajută  în campanie. Nu cred să aibă vreunul mai mult de 23-24 de ani, dar e o adevarată plăcere să vezi cum tinerii studenţi pot fi entuziasmaţi de o campanie politică şi de activităţi cetăţeneşti. Entuziasmul şi impetuozitatea lor îi face extrem de eficienţi în campanie, sunt norocos că pot lucra cu ei.

Dl Oajdea mută magistral şi răspândeşte informaţia în târg că a fost finanţat de dl Dascălu patronul mall-urilor şi al Palasului cu 100 000 de euro. PSD-ul e cuprins de disperare iar dl Tompea se prăvale deznădăjduit în faţă loviturii. Dl primar este convocat de clasa muncitoare din partid, cum de a putut permite aşa ceva? Ce păzeşte domnilor, primarele? Social democraţilor de pe Bahlui nu trebuie să le arunci momeala, că ţi-o mănâncă din traistă!

 

7 Noiembrie. Dl Trofin de la TVR Iasi e matinal şi doreşte să cunoască invitatul, îi dezvălui numele dar nu şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din Iaşi. Dar până la urmă e suficient, PNL-ul îl trimite pe dl dr Burlea candidatul de la Senat şi emisiunea curge lin într-o atmosferă de dragoste reciprocă şi consens mutual. PNG ar fi trebuit să dea al doilea invitat dar continuă să protesteze prin imobilism. Trebuie să-i înţelegem pe săracii, Steaua a luat-o iar de la Lyon iar Jiji e nervos, cum dracu să-l deranjezi cu probleme de campanie electorală?

Seara sunt invitat la TVR 3 la o dezbatere pe probleme de politică externă, am companioni pe dl Hurmuzache de la liberali şi pe dl Movilă de la democraţi.

Am puţin trac la început dar dispare treptat, mai ales când îl aud pe musiu Movilă cum înalţă o odă regimurilor de la Chişină şi Kiev numai pentru plăcerea de a împroşca cu rahat actuala guvernare. Pînă şi patriotismul şi bunul simţ sucombă în faţa intereselor de partid pedeliste. Acrii sunt strugurii, măi băieţi…

Dl dr Hurmuzache băiat simpatic, dar tufă de Veneţia la subiectul politică externă, oare de ce nu au trimis-o pe dna Gavrilă să ne predea instantaneu un curs de politică externă?

Aflu astăzi cine era tânărul plin de entuziasm care reprezenta PDL-ul de la şedinţa ţinută la prefectură acum o săptămână, evident de pe un afiş. Este dl Costi Neagu catindat la deputăţie prin Nicolina. Domnia sa transmite un mesaj plin de miez pozând împreună cu feciorul său de vreo şase ani, care dealtfel îi seamănă leit, acela că din punct de vedere al reproducerii biologice dl Neagu este competent!

Inflaţie mare de medici şi profesori la actualele alegeri, s-au umplut partidele de aceste două caste pline de cetăţeni ce şi-au adus cu ei orgoliile şi frustrările ce nu le mai permit să profeseze şi caută salvarea într-o activitate de tămăduire a neamului. S-au plictisit să muncească cu grupuri restrânse de cetăţeni, a venit momentul să oblojească poporul!

8 Noiembrie. Un zvon se prăvale de la Palatul Roznovanu, acela că dl preşedinte al social democraţilor, primarele, are calcule politice pe termen mediu şi lung! Vestea face senzaţie iar gurile rele afirmă că primarele speră un mandat de senator  si vreo trei-patru de deputaţi, dar atenţie…! Speranţa dânsului este că aceste mandate să fie cucerite la ţară, pentru că pe termen lung dacă vreun coleg de partid ar câştiga la oraş ar putea să-i pericliteze poziţia de lider regional!!! Sărmanul domn, chiar crede că va mai fi vreodată votat în vreo competiţie electorală în judeţul Iaşi după terminarea mandatului său?

10 Noiembrie. Săptămâna începe furtunos cu o emisiune la TVR Iaşi unde dau proba competenţei în descentralizarea necesară în administraţie împreună cu dl Cuzmanciuc de la PNL şi un domn colonel în rezervă pe nume Pintilii. De la ce partid este dl Pintilii?

Bravo! Aţi ghicit dragi prieteni, aveţi dreptate. Domnul colonel este de la PRM. Marţial, bătăios şi plin de hotărâre, ţine sus ştacheta ridicată de tribunul naţiei. Întotdeauna am admirat prestaţia cazonă a peremiştilor, lipsa lor de dubii, siguranţa cu care administrează adevărul lor unic, precum şi maiestoasa lor preluare şi deţinere în exclusivitate a sentimentului de patriotism.

E adevărat, la capitolul exprimare, cu excepţia lui Vadim şi a lacheului său Bolcaş, partidul e destul de prost reprezentat în teritoriu, cel puţin din câte am avut ocazia să constat la Iaşi.

Dl colonel a executat constant în timpul emisiunii un foc automat de bâlbe şi interjecţii ce aveau legate în coadă terminaţia ,, colegu meu”, prestaţie în urma căreia telespectatorii au aflat că descentralizarea se execută la ordin, după lege şi cu arma la picior.

Astăzi INSOMAR-ul d-lui preşedinte administrează conform reţetei al doilea hap ce tonifică moralul activiştilor şi membrilor de partid pedelişti. Aparatul de zbor pedelist ce ne va duce spre noi culmi de pace, prietenie ,miere şi sirop a ridicat botul văzând capul pistei şi începe să se ridice în aer, ajungând la un 37 % din intenţiile de vot ale electoratului. Cred că în acest ritm de creştere nici nu mai are sens să ne prezentam la alegeri, propun pe 30 Noiembrie INSOMAR-ul dlui Lăzăroiu să publice sondajul final, iar guvernul să fie format în proporţia relevată de sondaj  în jurul premierului desemnat de preşedinte.

11 Noiembrie. Din nou am parte de o dezbatere la TVR Iaşi pe probleme de protecţie socială de data aceasta cu dl Dorneanu, fost preşedinte şi vicepreşedinte al Senatului din partea PSD. Pe acest domn l-am cunoscut mai de mult timp şi pot să afirm că este o ,,rara avis” a politichiei românesti. Politicos, amabil, lipsit de aroganţă şi per ansamblu o persoană plăcută. E adevărat , apartenenţa la clima şi fauna din Parlament e observabilă şi la el, dar doar atunci când este luat pe nepregătite, iar când o încasează nu intră în penibil, şi se retrage prompt diminuând la maxim pierderile de imagine. Nu m-am putut abţine să nu-i arunc în faţă fractura de logică a gândiri sale când a afirmat că pentru o femeie cu copil mic indemnizaţia nu trebuie să fie proporţională cu salariul acesteia ( pentru că deh… nevoile sunt aceleaşi pentru un copil), dar pentru procurori, parlamentari sau poliţişti o pensie de 6000-9000 lei e justificată deoarece citez ,,este rodul unui contract mutual în care acest angajat a contribuit de-a lungul exercitării funcţiei sale cu sume importante la bugetul de pensii”!

Astăzi este o zi importantă pentru ţară! Este ziua în care descopăr o doamnă politician în devenire care prin exprimarea şi prestanţa sa promiţătoare face cinste venerabilului ei socru pesedisto-liberal, dl senator Dobre. O remarcasem pe această ,,Atena iassensis” încă de la începutul campaniei electorale, când a refuzat să răspundă la întrebările puse de Ziarul de Iaşi pe motiv că ,, întrebările pe care mi le-aţi adresat pe mail acum,  duminică seara, sunt prea complexe pentru a fi dezbătute, şi cu siguranţă contracandidaţii mei au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a-şi pregăti răspunsurile”.

Ofer această minunată frază din discursul doamnei politician Dobre cu dedicaţie specială tuturor cititorilor mei!

,,Eu nu fac nici o promisiune, dar singura mea promisiune este aceea că am să încerc să mă ţin de cuvânt! Dacă nu… Nu! “.  Doamne Dumnezeule, fereşte pe noi, robii tăi, de pedeapsa Ta necruţătoare!

12 Noiembrie. Sunt un Iosif Boda în devenire! Este a treia zi la rând la televiziune, şi campania continuă cu o dezbatere pe politică externă cu dl Marian Enache de la PC şi dl Anghel de la PNG. Senzaţia serii o reprezintă cu siguranţă PNG-ul care iese pe sticlă prin persoana dl Anghel, auditor fiscal. Acesta, aflând cu surprindere la sfârşitul emisiunii, că iluştrii săi colegi de candidatură vărul Becali şi nepotul Becali, nu s-au prezentat la nici o emisiune, roagă respectuos moderatorul emisiunii dacă mai apar asemenea ,,oportunităţi mediatice” să fie chemat de acasă că vine negreşit! Minunat exemplu de solidaritate şi comunicare partinică dă PNG-ul!

13 Noiembrie. Punctul meu din programul electoral ce se referă la scoaterea TIR-urilor din oraş începe să stârnească un curent din ce în ce mai mare de opinii pozitive. E ca un bulgăre de zăpadă care o ia la vale şi devine din ce în ce mai mare. Nimeni nu înţelege de ce nu s-a gândit nimeni până acum la varianta aceasta simplă de cruţare fonică a ieşenilor din Canta şi Gară. Vorba cuiva; Te-ai găsit tu, mai deştept!

Vă spun eu dragi cititori! Pentru că nu i-a interesat, pentru că îi doare în dos de ieşeni, pentru că ei nu locuiesc acolo şi dintr-o mie şi una de alte motive asemănătoare. E mai uşor să spui că ,,traficul e imposibil din cauză că am devenit o metropolă şi trebuie să ne obişnuim cu asta!” decât să asfaltezi un 1 km şi să repari un pod.

Culmea nesimţirii! Dl Nicuşor Pădurariu, fostul prefect, reprezentant al Guvernului adicătelea, apare la TELE M şi cere scoaterea tirurilor din oraş conform propunerii mele, dar o prezintă ca făcând parte integrală din programul său electoral. Partid mare, idei puţine!

14 Noiembrie. Campania electorală de Bahlui capătă accente suprarealiste, de comic absurd, iar fermentul său este ca de obicei jovialul domn Simirad. Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi reprezentant de frunte al PSD Iaşi apare pe bannerele PNL împreună cu fiul său ce candidează la deputăţie. Săgeata PNL-ului creşte mândră de pe umărul domnului preşedinte iar mesajul loveşte sec în stomacul pesediştilor ,, Aşa tată, aşa fiu!”.

Delicioasă declaraţia domnului Simirad trimisă hăt de departe din Finlanda unde se află în vizită de lucru: ,, Nu ştiu de ce se face atâta caz de asta, ar trebui să punem mai puţină patimă acum în campania electorală„. Acum înţeleg declaraţia dată de domnul preşedinte acum două săptămâni în prag de campanie ,,Eu sunt când de stânga, când de dreapta”.

Găluşca este înghiţită cu noduri de pesedişti dar, asta e, conu Costică e locomotiva electorală social-democrată capabilă să câştige orice alegeri, chiar fără să aibă nici un program sau ofertă, aşa că injurăturile rămân în gâtlej şi rahatul e măturat în linişte sub preş. Se pare că dl primar a intrat sub o zodie politică nefastă şi dorind să salveze aparenţele se răţoieşte la dl Relu în lipsa conului Costică adâncind şi mai mult misterul apartenenţei politice d-lui Simirad. Evident dl Relu îl trimite la plimbare şi îl sfătuie să-şi facă ordine în partid, aşa că primarul îl boscorodeşte pe dl Nani devenit calul de bătaie oficial al partidoiului, în lipsă de altceva. Dl Nani a fost condamnat fără judecată de către partid, e vinovat de competenţă, bun simţ şi cinste, crime de neiertat în viziunea liderului său. Pronosticul meu este că pe dl Nani nu îl apucă vremea ghioceilor în PSD-eu!

15 Noiembrie. Aud de la voluntari că revin în actualitate frumoasele tradiţii electorale ce apar după jumătatea campaniei la cei trei mari, PSD, PDL şi PNL. În lumina frumoaselor obiceiuri, datini şi apucături fine, cine se prezintă la sediul de campanie cu 300 de fluturaşi şterpeliţi de la contracandidaţi primeşte primă de 30 de lei. Le-aş propune liderilor locali să îşi extindă primele şi pentru colectarea de gunoi, poate aşa vom avea şi noi un oraş curat, măcar în campania electorală!

,,Atena Iassenis” loveşte din nou. Zeiţa politicii ieşene apare cu poză şi siglă la gazetă; ,,Decisă să lucrez pentru tine”. Slavă Domnului! Am stat cu grijă în aşteptarea acestei veşti ce până la urmă s-a dovedit a fi favorabilă oraşului şi comunităţii noastre!

17 Noiembrie. Am o nouă experienţă de luptă în idei cu PRM-ul la TVR Iaşi de data asta reprezentat de dl colonel Amititeloaiei. Acesta se înscrie într-o frumoasă tradiţie de moş Teacă, ce a primit a treia cizmă de la armată, de data asta în fund, pe măsură ce lucrurile s-au normalizat în această instituţie. I-a strâns Vadim pe toţi nebunii în jurul său iar după 30 Noiembrie încolonaţi şi bălăcărindu-se între ei au să iasă pe ghena istoriei, oricât s-ar mai împotrivi noul lor protector, stimabilul preşedinte Băsescu. E trist să ajungi în ţara aceasta să nu mai poţi face strategii politice şi alianţe decât cu circul ambulant al lui Vadim.

Admir o minunată emisiune electorală la Antena de Iaşi unde dna Camelia Gavrilă tolănită în studio, singură cu moderatorul patronează interviul picior peste picior dându-ne la toţi lecţii de moralitate. Moderatorul o întrerupe uneori timid cu câte o observaţie de genul :  Scuzaţi-mă, dar vedeţi că era să aveţi o scamă!

Uneori prelucrarea în exces pe photoshop a portretului candidatului poate duce la efecte nedorite şi surprinzătoare. Astfel a păţit şi doamna inspector de stat pentru care o eventuală recunoaştere dintr-un grup pe baza fotografiei ei de pe panouri ar duce la concluzii triste pentru spiritul nostru de observaţie.

Plictiseală mare domne’ în campania asta! Dacă a ajuns ziarul Evenimentul să acorde o pagină de ziar unui sondaj electoral de mare precizie efectuat de reporterii proprii pe 20 de intervievaţi!!!

18 Noiembrie. Astăzi am ieşit împreună cu voluntarii pe Canta pentru a împrăştia fluturaşi trecătorilor, e amuzant să vezi surprinderea lor când observă ca persoana pozată în fluturaş e cea care le oferă materialele. Nu prea a fost obişnuit electoratul cu aşa ceva din partea politicienilor actuali. Toate posturile locale de televiziune gem de dl Cârlan şi dna Camelia, nu ştiu când mai au săracii timp să mai cunoască sute de oameni pe străzi, după cum declară domniile lor. Cel mai libidinos post de televiziune mi se pare Antena de Iaşi, nu pot să-mi dau seama ce sume au cerut de la aceşti doi candidaţi, dar cu siguraţă au fost extrem de mari după spectacolul grotesc pe care îl oferă.

19 Noiembrie. Apare Caţavencu şi avem posibilitatea să aflăm despre minunatele fapte de arme ale candidaţilor din judeţul Iaşi, averi nedeclarate, licitaţii trucate,furăciuni de la bănci, contracte cu statul,etc.

Petrec o minunată seară împreună cu maestrul Constantin Dinulescu care a sosit astăzi de la Bucureşti pentru a mă susţine în această campanie. Modestia, farmecul şi bunul simţ al acestui minunat actor par coborâte de pe altă lume şi nu din aceasta în care trăim astăzi.

20 Noiembrie. Maestrul Dinulescu a fost actor al Teatrului Naţional din Iaşi între 1955 şi 1969. Astăzi la 39 de ani de când acesta a părăsit teatrul ieşean suntem opriţi de două ori pe stradă, într-un interval de jumătate de oră în care filmăm în parcul din faţa teatrului, de ieşeni ce doresc să-şi exprime bucuria de a-l avea printre ei pe maestru. În faţa spectacolului dezolant al Teatrului şi Filarmonicii în ruine alături de o excrescenţă hidoasă din lemn şi pânză ce totuşi are o fundaţie de beton… maestrul evocă pe Teofil Vâlcu directorul Teatrului din anii optzeci sub conducerea căruia teatrul arăta îl citez ,, ca un pahar de cleştar luminos”.

Astăzi pentru pesedişti nu e o prioritate, pedelişti nu prea îi văd rostul că doar nu o să poată juca acolo niciodată dl Băsescu, iar peneliştii se spală pe mâini urgent spunând că guvernul a aprobat banii pentru reparaţii. Tot aşa cum s-au aprobat banii de reparaţii pentru şoseaua de centură Leţcani- Horleşti-Vânători acum trei ani dar vai… nu au avut timp să facă licitaţia.

Singurul om politic care s-a zbătut să ajute Teatrul Naţional din Iaşi în ultimii 30 de ani a fost Ion Iliescu!!! Asta spune multe despre clasa politică ieşeană de după 89.

21 Noiembrie. Astăzi ies în stradă cu voluntarii pornind de la Piaţa Unirii pe Ştefan cel Mare şi mă întorc pe Cuza Vodă prin dreptul Filarmonicii. Pe străzi lume grăbită, încrâncenată şi în general prost dispusă, mai rar oameni deschişi şi politicoşi cu care să poţi schimba o vorbă. În dreptul staţiei de tramvai de la Filarmonică un cetăţean primeşte de la un voluntar un fluturaş cu ,, Cunoaşte-l pe Christescu”, brusc se apucă de urlat la tânăra care i-a înmânat materialul:

-Voi ştiţi cine este Christescu? Un nenorocit de beţiv şi curvar! De ce lucraţi pentru beţivul şi escrocul ăsta? Mai are puţin şi le ia pe fete la bătaie, cetăţeanul indignat. Pe la vreo 50-55 de ani negricios la faţă, pare întruchiparea proletarului rătăcit în tranziţie, maestrul de forjă nevoit să se recalifice în domeniul siguranţei uzinale în funcţia de portar de noapte.

În faţa tărăboiului iscat în staţia de tramvai fetele mele se trag înapoi speriate, traversez strada în pas grăbit şi mă îndrept spre scandalagiul cu ochii turbaţi care i-se rotesc în cap. Mă observă când ajung la trei paşi de el şi îi fac  un semn amical:

-Bună ziua, eu sunt Adrian Christescu! Nu vă cunosc, dar reamintiţi-mi vă rog când am avut onoarea de a merge la băut şi la femei împreună?

Surprins, lumpenul face doi paşi îndărăt apoi grăbeşte pasul croncănind din mers:

– … rea-ţi ai dracului de golani, împărţiţi ziare pe stradă, derbedeilor! La muncă, beţivule! Apoi discret ca un şobolan grăbit îşi trage coada după el şi dispare în mulţime.

Astăzi se pare că este o zi cu ghinion, una din maşinile angrenate în campania mea electorală accidentează uşor o tânără care o zbugheşte la fugă pe trecerea de pietoni după ce poliţistul de la circulaţie făcu-se semn dubei să traverseze intersecţia. Merg la spital şi slavă-domnului se pare că accidentarea este uşoară, tânăra fiind suspectă de o fisură la mandibulă în urma căzăturii.

24 Noiembrie.

Săptămâna începe cu o minunată stratagemă electorală a dl-ui primar, îi ia cu arcanul pe candidaţi şi îi pune la poze transferându-le din popularitatea şi notorietatea lui catindaţilor. Judecata e bună când notorietatea există, dar când e negativă, iar popularitatea a luat-o deja la vale acest ajutor foloseşte ca lespedea pe mormânt. Cel mai bine se vede aceasta în poza cu dl Neculau, acesta sub apăsarea mâinii dl-ui primar se ghemuieşte, face cocoaşă, zâmbeşte ca un dinozaur stingher din ,,Ice Age” şi pare dornic să se afle departe în acel moment.

Săracul dl Nani fuge din răsputeri dar este prins, înconjurat, dezarmat şi pus la zid pentru poză de dl primar. Păcat, acesta chiar ar fi avut şanse să fie ales dar… soarta netrebnică nu-i lasă scăpare. Cred ca aici şi-a pierdut dl Nani mandatul.

Seara emisiune la TVR 3 având ca subiect educaţia, gazdă dl Cojocaru foarte hotărât să nu permită întârzieri dar hotărârea se dizolvă în faţa întârzierii de 15 minute a dl deputat Anghel Stanciu.

Dl deputat consumă primele 5 minute din emisiune înşirându-şi titlurile, onorurile, funcţiile deţinute precum şi apartenenţa dânsului la toate comitetele şi comiţiile din care cu mândrie face parte.

Dna inspector de stat o ţine toată emisiunea într-un tril, dacă o laşi să vorbească mai mult de 30 de secunde poate da impresia de competenţă. E mai greu dacă încerci să tragi o concluzie dacă ai răbdarea să o asculţi. La sfârşitul emisiunii dna inspector ne face cadou ciocolată cu chipul ei lipit pe ambalaj, dl Stanciu are o zicere hazoasă:

-Şi acum ce fac dna profesoară… vă mănânc?

25 Noiembrie. Cum spuneam ,, partide mari…ideii puţine”, dar la capitolul jegoşenii imaginaţia candidaţilor de la pesedeu,peneleu şi pedeleu nu are limite şi nici oprelişti. Sau mai bine zis imaginaţia consilierilor lor! Dumnealor nu au creier pentru oferte electorale, propuneri legislative sau strategii de campanie dar pentru porcăială … trai neneacă!

Dintre toţi iese în evidenţă ca ciulinele din bălegar creeatorul Monitorului de Colegiu 8 un anume Dobaşu. Când manipulezi gunoiul stimată doamnă Cârlan nu trebuie să te miri că-ţi put mâinile!

Dl Cârlan a adoptat o poziţie de luptă feciorelnică, plină de sfiiciuni cavalereşti bazîndu-se pe o baza masivă electorală a colegiului constatată la alegerile locale. Tristeţe mare domnule Motan… scuzaţi, domnule Cârlan dar nu aţi câştigat cu trivialităţi la alegerile trecute ( mai tineţi minte bancul cu timpul dl senator?), nu veţi avea nici o şansă ca un om normal.

26 Noiembrie. Un zvon se strecoară tiptil spre Palatul Roznovanu în aburii dimineţii de toamnă târzie. Zvonul că sub acoperământul nopţii catindaţii social democraţi se strecoară la sediile lor de campanie şi pun pe foc materialele de propagandă ce-l conţin pe dl primar. În acest timp edilul Iaşului doarme cu sufletul împăcat că şi-a dat cinstitul obol pentru câştigarea alegerilor de către social democraţi. La vederea outdoor-urilor pe care maiestuos îşi transferă succesul în alegeri ( asta o crede el)  asupra catindaţilor, sufletul îi tremură uşor emoţionat de sacrificiul propriu şi avid de recunoaşterea pe care o simte în ochii uzi şi blegiţi ai propriilor subordonaţi.

27 Noiembrie.  Astăzi a avut loc marea confruntare între Gavrilă, Cârlan şi mine la TELE M. Pot să atrag atenţia că la acest post de televiziune în studioul de emisie se află cele mai incomode fotolii pe care le-am cunoscut în 40 de ani de stat pe scaune. Aceste aşa zise scaune directoriale au toate gradele de libertate posibile şi pentru a nu te răsturna în timpul emisiunii trebuie să-ţi propteşti vânjos şi gospodăreşte coatele pe masa alunecoasă iar când îţi schimbi poziţia obligat de durerile de spate ce te săgetează, trebuie să te mişti cu grijă ca un bun acrobat pentru a nu face ,,podul” brusc în faţa telespectatorilor.

Am avut ,,plăcerea” să  particip la cea mai fructuoasă punere a rahatului pe ventilator între cei doi. Doamna inspector de stat vorbeşte repede, mult, cu elan şi vocabular bogat, minte profesionist iar debitul verbal copleşeşte lipsa logici în discurs. Este de departe câştigătoarea concursului de murdării din această campanie electorală iar ipocrizia şi făţărnicia cu care ,,combate şi condamnă mizeriile şi speră într-o confruntare de idei şi proiecte” tinde spre perfecţiunea unei maşinării fără suflet, dar perfect reglate.

Cărlan la sfârşitul emisiunii nu mi-a inspirat altceva decât milă. Privindu-l cum iese pe poarta televiziunii fără să dea mâna cu nimeni şi mormăind un salut stins am avut convingerea că că îl văd pentru ultima dată într-o confruntare politică. A vrut să fie demn si cavaler, a părut obosit şi atins de blestemul eşecului. Adio trist bufon al politicii de Bahlui!

28 Noiembrie. Astăzi am ,,mântuit” 90 000 de fluturaşi, afişe,oferte şi alte materiale. Multe, puţine, vom vedea cu ocazia alegerilor de poimâine. Începând de astăzi s-au mobilizat partidoaiele la dat pomeni, s-au umplut obcinile satelor de sacoşe galbene, găleţi portocalii şi pungi roşii cu trandafiri. De astăzi până în ziua votării începe ,,campania alimentară” ce are ca ţintă amărăştenii şi votanţii perverşi care iau de la toate partidele, jură că votează şi la ziua cu pricina pleacă să taie porcul şi să-l prăjească în uleiul primit moca de la politicieni.

30 Noiembrie.  Şi a venit şi marea zi a votului! După cum plastic mi-a spus o preşedintă de secţie, ziua în care până la ora 10.00 a.m toţi cetăţenii cu drept de vot de peste 65 de ani votaseră şi alt preşedinte de secţie mi-a spus că până seara la ora 18.00 p.m nu văzuse 20 de votanţi sub 40 de ani la el în secţie. Bravo, domnu prim-ministru ai fost inspirat! Votanţii matale erau la schi şi la şpriţuri pe la vreo cabana la munte, dar cred că lecţia ai s-o înveţi dacă nu ai să intri în Parlament!

 Seara la anunţarea rezultatelor ca întotdeauna sondajele prost făcute acordă o posibilitatea pe care Geoană, acest maximus prostănacus al politichiei româneşti, nu o ratează, de a se face de râs! A câta oară?

Noaptea, în jurul orei 12.00 reuşesc să-mi număr voturile de la toate secţiile şi aflu pe câţi i-am convins. 167 de votanţi!

Cu siguranţă că în noaptea aceasta naivitatea mea a murit! Acesta este scorul când un om, oricare ar fi el, se întâlneşte cu un partid, oricare ar fi el!

2 Decembrie. Astăzi mi-am numărat voturile şi din celelalte colegii şi am ajuns la cifra de 368 la Cameră şi 407 la Senat. Nu îmi mai rămâne dacât să fac o analiză a drumului meu în politică şi dacă are vreun rost să o fac de unul singur, căci în Iaşi la UDMR nu înseamnă singur ci din păcate singur împotriva tuturor. Am avut premoniţii corecte în ceea ce îl priveşte pe Cârlan cât despre Gavrilă nici nu au fost necesare premoniţii.

Vă mulţumesc, dragi cititori ai mei care m-aţi însoţit în acest periplu electoral, periplu în care ne-am amuzat şi am mai trecut o dată în revistă datinile, obiceiurile şi apucăturile fine la politicienii de Bahlui. La revedere!