Visul imaginației sau Imaginația visului?

Această inversiune din titlu nu este ceea ce pare a fi. Prima dată când am început să cuget asupra semnificației pe care o poate avea acest gen de construcție dintr-o frază a fost într-o după amiază de toamnă, acum vreo cinci ani, când am trecut cu mașina prin Târgu Frumos, în drum spre Iași.

Oprind regulamentar la o trecere de pietoni, ochiul meu vigilent a înregistrat o firmă frumos desenată ce își informa posibilii clienți că în acel loc se afla magazinul ,, Visul Imaginației”. După ce am ieșit din localitate m-am tot gândit la semnificația acestei denumiri. Am rotit-o, am developat-o în mintea mea și i-am construit rimele care i s-ar potrivi dacă aș afla specificul acestui magazin care mă făcuse curios cu poezia denumirii lui.

La intrarea în Podu’ Iloaiei deja nu mai știam exact dacă era ,,Visul Imaginației” sau ,,Imaginația Visului”, în fond mi se părea că unui magazin misterios ca acesta i s-ar potrivi ambele denumiri. În definitiv, ce mare diferență este între ele…?!

Trecând de biserica din Podu’ Iloaiei ochiul stâng mi-a fugit ca și cum ar fi fost apucat de streche după o reclamă ce se numea tot ,, Visul Imaginației”. Aha…, deci așa!

,,Visul Imaginației” este denumirea corectă iar surpriza care m-a fulgerat a fost mare: Avem deci de a face cu o adevărată rețea!

Însă când mi-a apărut reclama și în Păcurari, imediat după stația ITP, nu am mai rezistat și am oprit mașina devorat de curiozitate. O vizită scurtă și curiozitatea mi-a fost satisfăcută. Rețeaua vindea produse second hand aduse din Germania și Olanda, cică, și în acest gen de magazine orice produs costa doar 8,99 lei!

Uite așa am aflat care era legătura dintre imaginație, vise și tigăi, ciorapi de damă, caiete, pantaloni folosiți, seturi de furculițe și perne brodate care toate, dar toate … costau numai 8,99 lei!

Astăzi magazinele nu mai există, imaginația și visele fiind pesemne sugrumate de teribila criza ce ne-a năpăstuit pe toți. Dar eu, chiar și astăzi, când trec prin Podu’ Iloaiei mă întreb mereu:

-Oare cum Dumnezeu se numeau magazinele? Visul Imaginației sau Imaginația visului?

Niciodată nu sunt sigur și nu aș pune pariu pe vreo denumire chiar dacă ar trebui să risc doar un obiect ce ar costa … 8,99 lei!

Comments are closed.