Ancora lui Băsescu a fost aruncată în capătul danei

De marți, de când a început asaltul USL asupra structurilor de putere deținute de PDL, cariera politică a lui Traian Băsescu s-a sfârșit. Chiar dacă acest sfârșit a venit surprinzător pentru pedeliști, fanii președintelui sau chiar pentru el însuși, el este meritat și are un simbol moralizator, chiar dacă în viață nu întotdeauna binele învinge. Uneori învinge și prostia, hoția sau minciuna dar întotdeauna vine un moment când toate se plătesc.

Așa cum nici un om sănătos la cap nu ar trebui să uite mizerabila prestație a lui Adrian Năstase care între 2000 și 2004 a sădit adânc în conștiința populară valorile aroganței, corupției și nesimțirii, tot așa astăzi, nu trebuie să uităm că întreaga carieră politică a lui Traian Băsescu a avut o aură de scandal și circ.

Începând cu ministerul Transporturilor, primăria Bucureștilor și terminând cu președinția României, actualul suspendat a cerut mereu sprijinul electoratului în permanenta sa lupta cu dușmanii săi politici. În 2008 Băsescu a primit tot ce dorea și acesta a fost momentul când întreaga națiune a putut să vadă în toată splendoarea lui ce poamă și-a pus în fruntea bucatelor.

Momentul în care Băsescu a ieșit pe televizor, deși putea să-și lase sluga, debordând de cinism și suficiență arogantă, pentru a anunța că El, a hotărât să taie 25% din toate veniturile populației, inclusiv din niște pensii amărâte de 500 de lei, va rămâne o imagine emblematică pentru regimul său. Iar această imagine are în fundal afaceri de miliarde de euro la care nu s-a economisit un cent din banii gestionați de pupezele sale și escrocii pe care i-a păstorit.

Referendumul din 29 Iulie este momentul ca electoratul să voteze despărțirea de un personaj politic carismatic, potent și iscusit care a fost investit mereu cu încredere și speranță în mai bine, dar care a dezamăgit profund în toate acțiunile sale.

Povestea că va fi mai rău cu Ponta și Antonescu, pe care o auzim trâmbițată de fanii fostului președinte, suferă o fractură logică indiscutabilă. Nicăieri în lume, când sunt judecați niște politicieni nu se compară faptele unuia dintre ei cu ceea ce crede cineva că ar putea să facă celălalt personaj dacă ar ajunge la putere. Peste tot în lume, și e normal să fie așa, un personaj este judecat după faptele sale și nu după previziunile dușmanilor săi.

Este adevărat că opoziția a forțat Constituția dar dacă acesta este prețul ca să ne despărțim de un scandalagiu, asta este! În definitiv, această Constituție gândită pentru Iliescu și Năstase și-a arătat de mult limitele și ambiguitățile sale așa că, poate nu ar fi rău să ne hotărâm odată pentru totdeauna de cine vrem să fim conduși, de un președinte sau de un parlament?

În final, trebuie să ne aducem aminte de o veche vorbă de duh din popor și anume că cimitirul este plin de oameni de neînlocuit! Cu siguranță că somnul lui Antonescu la Cotroceni va avea efecte mult mai benefice asupra economiei românești decât permanenta căutare de dușmanii a lui Băsescu și încleștarea lui permanentă cu aceștia.

Toate căruțele care au fost conduse de doi birjari care s-au înjurat și s-au stuchit trăgând unul hăis și altul cea, au sfărșit inevitabil în șanț. Așa că pentru binele pasagerilor de pe pachebotul România faptul că ancora lui Băsescu a fost aruncată în fundul danei, după ce în prelabil i-a fost tăiat odogonul, e cu siguranță un lucru benefic. 

Comments are closed.